Kategórie
 
 
 
 
 

Starostlivosť o korčule

Blog

Starostlivosť o svoje veci berieme ako úplnú samozrejmosť, často až takú, že na ňu zabúdame. V tomto článku vám predstavíme základnú starostlivosť o korčule, ktorú by ste nemali zanedbávať ak chcete predĺžiť ich životnú úroveň.

Čo sa v tomto článku dozviete?

  • Ako správne čistiť kolieskové korčule.
  • Ako je ideálne meniť kolieska aby sa čo najmenej opotrebovali.
  • Ako správne dotiahnuť a usporiadať osky.

 

 

Čistenie:

Presne, úplne obyčajné čistenie. Špina na kolieskach a čepeli sa postupne nabaľuje, alebo priamo presúva stále viac do pohyblivých častí, teda k oskám a ložiskám. Pokiaľ sa vám ložiská znečistia príliš, môžu nečistoty znížiť kvalitu ich valivosti, resp. ich aj úplne zastaviť. V prípade, že máte ložiská rozoberateľné, sa v tomto štádiu ešte stále dajú rozobrať a odmastiť - zaberie vám to však pár hodín prplavej roboty. Zapuzdrené ložiska síce znesú viac nečistôt, no raz keď začnú drhnúť, niet inej možnosti ako ich rovno meniť za nové.

Ako na čistenie?

Vezmite do ruky imbusový kľúč správnej veľkosti, uvoľnite a vyberte osky a vyberte kolieska. Kto chce vec urobiť naozaj na poriadok, vyčistí aj osky a spacer-y (dištančné vložky medzi ložiskami). Komu sa až tak nechce, môže ložiská, samozrejme ak už nie sú veľmi znečistené, utrieť detailne aspoň zvonku, keď sú vsadené do koliesok. Veľmi dobré je aspoň pretrieť aj čepeľ korčulí, teda miesto kde sa vkladajú kolieska. Následne vrátime kolieska na potrebné miesto. 

Čistenie papuče korčule prebieha špeciálnymi čistiacimi prostriedkami, ktoré nijak nepoškodia materiál a účinkujú bez potreby prania obuvi. 

Výmena koliesok:

Kolieska je ideálne meniť, a to nie len ich poradie, ale aj natočenie dnu/von na jednotlivej topánke. Mnohí z vás to nerobia, no ak si dáte skutočne minimum námahy, vydržia vám kolieska pokojne až dvakrát dlhšie.

Ako na to?

Na vnútornej strane koliesok dochádza k ich draniu, preto ich po odmontovaní otočíme vydratejšou stranou na vonkajšiu stranu korčulí. Pred tým, ako ich namontujeme, je ale ideálne vymeniť ich poradie (pokiaľ používate všetky 4 kolieska rovnakej veľkosti). Ideálny postup po výmene strán je výmena poradia nasledovne:

  • 1. koliesko dať na miesto 3.-ho kolieska a naopak
  • 2. koliesko dať následne na miesto 4.-ho kolieska a naopak

Takto sa kolieska budú opotrebovávať rovnomerne a tým, že sa strany a poradie strieda, vydržia aspoň dvakrát dlhšie! 

Správne dotiahnutie a usporiadanie osiek:

Častým problémom je, že sa osky utiahnu príliš a to následne škodí nasádzaniu koliesok a aj točeniu ložísk. Oska by sa mala dať uvolniť ľahko- jedným ťahom imbusového kľúča. Takisto je dobré mať osky správne otočené – v prípade uvoľnenia sa tak zabráni ich rýchlemu vypadnutiu a strate. Každá oska má dlhú časť a krátku, ktorá sa do nej šróbuje. Najlepší variant je umiestňovať dlhú časť osky z vnútornej strany korčule a vonkajšou ju doťahovať z vonkajšej časti. 

 

Časť korčúľ, ktorá dostáva zabrať najviac (podvozok) je teda ošetrená, zvyšok je už na šetrnom zaobchádzaní – brzda sa dá používať len keď je nutné, inak používame techniky zastavenia bez brzdy, topánky zbavujeme nečistôt ako bežnú obuv, čepeľ môžeme pri podozrení z uvoľnenia dotiahnuť, šnúrky vymeniť, keď sa trhajú, atď… 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia